Detail kurzu
Epidemiologicky závažné činnosti v potravinárstve
MEDISON, s.r.o.
Popis kurzu
Modul 1: Výroba, manipulácia a uvádzanie do obehu potravín a pokrmov I. – hygienické minimum pre obchod a stravovacie zariadenia.
Absolvent modulu je po osvojení potrebných vedomostí a zručností pripravený na vykonávanie epidemiologicky závažných činností v potravinárstve. Absolvent získava predpoklady, ktoré ho predurčujú, aby mohol vykonávať epidemiologicky závažnú činnosť vo všetkých typoch potravinárskych prevádzok (výroba, distribúcia, predaj, manipulácia, výdaj), vrátane zariadení spoločného stravovania pre deti a mládež.
Modul 2:Výroba, manipulácia a uvádzanie do obehu potravín a pokrmov II. – HACCP a zásady správnej výrobnej praxe
Absolvent modulu sa naučí aplikovať zásady Správnej výrobnej praxe a systému HACCP do praxe v oblasti identifikácie možných rizík a určenia kritických bodov kontroly, ktoré majú zabrániť tomu, aby sa k spotrebiteľovi dostali nebezpečné potraviny. Získa potrebné vedomosti o správnych pracovných, výrobných, technických a technologických postupoch, o sanitačnom režime, dodržiavaní osobnej a prevádzkovej hygieny.
Vzdelávací program ďalšieho vzdelávania akreditovaný Ministerstvom školstva Slovenskej republiky č. POA: 3247/2011–69/2. Účastník získa osvedčenie o absolvovaní príslušného modulu vzdelávacieho programu.
Obsah kurzu
Modul 1: Výroba, manipulácia a uvádzanie do obehu potravín a pokrmov I. – hygienické minimum pre obchod a stravovacie zariadenia
- hygienické minimum pre obchod a stravovacie zariadenia
- právne predpisy súvisiace s výkonom epidemiologicky závažných činností v potravinárstve, požiadavky na odbornú a zdravotnú spôsobilosť
- základy potravinárskej terminológie z hľadiska ochrany zdravia
- alimentárne nákazy a otravy z potravín a pokrmov, mikrobiologická a chemická kontaminácia potravín, ovplyvnenie potravín pri výrobe, skladovaní a manipulácii
- sanitačný program
- hygienické požiadavky na potravinárske prevádzky, pri výrobe a manipulácii s potravinami (rizikové potraviny) a pokrmami, tepelná úprava, uchovávanie
- hygienické požiadavky na prevádzku
- hygienické požiadavky na skladovanie, na prepravu potravín a príjem surovín
- skladovacie podmienky
- obaly, obalový materiál
- skladovanie a likvidácia odpadu
- zásady správnej výrobnej praxe a systému HACCP
- všeobecné zásady prvej pomoci
Modul 2: Výroba, manipulácia a uvádzanie do obehu potravín a pokrmov II. – HACCP a zásady správnej výrobnej praxe
- právne predpisy súvisiace s výkonom epidemiologicky závažných činností v potravinárstve.
- HACCP –praktické princípy, história, výhody zavedenia a prínos pre firmu, cieľ systému HACCP
- aplikácia princípov systému HACCP
- vytvorenie tímu HACCP
- identifikácia kritických kontrolných bodov, stanovenie kritických limitov, vytvorenie monitorovacieho systému, definovanie nápravných opatrení, definovanie overovacích postupov, vytvorenie dokumentácie a vedenie záznamov, školenie zamestnancov,
- prevádzková hygiena
- ochorenia z potravín a ich prevencia
- zásady prvej pomoci
Cieľová skupina
Vzdelávací program je zameraný na získanie odborných vedomostí v oblasti ochrany zdravia ľudí pri výrobe, manipulácií a uvádzaní potravín do obehu pre profesie:
- v potravinárskych prevádzkach a v gastronomických zariadeniach: správca, prevádzkar, pracovník stravovacieho zariadenia a zariadenia spoločného stravovania; zamestnanec dozerajúci na personál v stravovacom zariadení, predavač potravinárskeho tovaru a mäsa; spracovateľ, robotník pri spracovaní mäsa a rýb; výrobca a spracovateľ pekárenských, cestovinárskych a cukrárenských výrobkov, mliekarenských a mrazených mliečnych výrobkov a zmrzliny; ovocia, zeleniny a príbuzných produktov;
- gazdiná, pomocnica v domácnosti
- majster odborného výcviku, vyučujúci zamestnanec v oblasti vzdelávania v potravinárstve a gastronómii.
Cena za absolvovanie Modulu č.1 je 60 EUR bez DPH, 72,- EUR s DPH. Cena za absolvovanie Modulu č. 2 je 60 EUR bez DPH, 72 EUR s DPH.
Hodnotenie
Organizátor

Podobné kurzy
podľa názvu a lokality