Detail kurzu

NATÍVNE KOUČOVANIE v systemickom manažmente

Co/Man, 1. systemická, spol. s r. o.

Popis kurzu

Kurz vám umožní osvojiť si základné aj pokročilé koučovské techniky, a tiež koučovské myslenie tak, aby ste ich dokázali aplikovať v manažérskej, líderskej a koučovskej praxi. Pomôže vám rozvíjať sa vo všetkých 11 kľúčových spôsobilostiach kouča definovaných ICF – Medzinárodnou federáciou koučov a pracovať v rámci etického kódesu kouča ICF a SAKO. Úspešný absolvent kurzu dokáže vytvárať prostredie pre nachádzanie schodných riešení pri dosahovaní náročných výkonových cieľov.

Obsah kurzu

Obsah kurzu vychádza z prístupu zameraného na riešenie – Solution(s) focus a čerpá z 20-ročnej praxe jednej z prvých priekopníčok koučovania na Slovensku, PhDr. Kláry Giertlovej, PCC.

V tomto kurze sa môžete učiť koučovať nielen z obsahu, ale aj z procesu vedenia kurzu.

Kurz je rozdelený na 6 modulov – 5×3 dni a 1×2 dni (spolu 126 hodín). Odstupy medzi modulmi: 4 – 8 týždňov.

Očakávajte veľa praxe, trochu metodiky a minimum teórie, aj to podané hravou, zábavnou formou. Žiadne hranie rol ani umelé modelové situácie – už od prvého modulu pracujeme s reálnymi klientmi a ich autentickými témami.

Kurz je vhodný tiež pre profesionálnych koučov ako príprava na certifikáciu u SAKO a ICF (portfólio cesta).

Podrobný obsah kurzu: Teoretický a vedecký základ (cca 15% obsahu) – Koučovanie a jeho miesto v systéme podpory profesijného a osobného rozvoja ľudí (vzdelávanie, mentoring, tréning, poradenstvo, …). 3 základné modely koučovania. Základy systemického prístupu, jeho zdroje, história, prínos, využitie v manažmente a koučovaní. Systemické myslenie a systemický manažment – indikátory. Koučingová kultúra v organizáciách. Systemické koučovanie ako nástroj systemického manažmentu. Etika v koučovaní – etické princípy, ich pôvod a zmysel, etický kódex ICF a SAKO. Pozorovateľné prejavy systemického prístupu a profesijnej etiky v praktickom koučovaní. …

Metodika systemického koučovania, inštrumentárium (cca 20% obsahu) – Koučovací rozhovor v manažérskej praxi. Rozdiel medzi manažérskym a koučovacím rozhovorom. Vedenie človeka vs. vedenie rozhovoru – 2 základné kontexty rozhovoru s človekom. Štruktúra koučovacieho rozhovoru, 5 fáz a 5 prvkov koučovacieho rozhovoru zameraného na riešenie. Začínanie rozhovoru v dvoch kontextoch. Dobre sformulované ciele (S. de Shazer). Koučovacie otázky v rôznych fázach rozhovoru. Objektivistický a konštruktivistický rozhovor – rozdiely v používaní jazyka. Hodnotenie vs. reflektovanie, pochvala vs. ocenenie, uznanie, kompliment. Používanie meracích nástrojov. 9 spôsobov profesionálnej práce a ich súvislosť s počúvaním. Ako zakotviť vytvorené riešenia v praxi a živote – techniky ukončovania rozhovoru…

Spôsobilosti kouča (rozvíjajú sa v rámci praxe a supervízie) – Práca s témami a cieľmi – schopnosť aj zručnosť. Umenie pýtať sa a schopnosť načúvať. Vytváranie vzťahu a bezpečia. Definovanie poľa spoločnej práce. Schopnosť reflektovania a sebareflexie. Schopnosť a zručnosť odhaľovať a posilňovať zdroje človeka. Meranie a škálovanie – zručnosti. Záver rozhovoru (zručnosť) a záverečná intervencia (umenie i zručnosť). Schopnosti a mentálne nastavenia podporujúce budovanie nezávislého partnerstva. …

Prax, supervízia, mentoring (cca 65% obsahu) – Rozvoj a posilňovanie koučovských schopností v cvičeniach. Nácvik kľúčových zručností v reálnych rozhovoroch, ich ďalší rozvoj v rozbore audio- a videozáznamov. Pre získanie akreditovaného osvedčenia účastník absolvuje najmenej 3 pozorované koučovacie rozhovory so skupinou reflexiou.

Práca v medzičase medzi modulmi: Priebežné vedenie koučovacích rozhovorov. Štúdium odporúčanej odbornej literatúry. Posilňovanie pokrokov a objavov spôsobom zameraným na riešenie – učiace sa dvojice, práca v regionálnej skupine, konzultácie a/lebo koučovanie s lektorkou, telekonferencie a teleclassy.

Cieľová skupina

Majitelia firiem, manažéri všetkých úrovní, špecialisti pre ľudské zdroje, lektori, interní aj externí koučovia.

Ľudia, ktorí majú chuť si prostredníctvom množstva praxe osvojovať koučovské myslenie a zručnosti v malej skupine vzájomne si pomáhajúcich a vnútorne motivovaných ľudí.

Certifikát Osvedčenie o úspešnom absolvovaní kurzu, obsahujúceho všetkých 11 kompetencií kouča podľa ICF. Poznámka k cene

Cena za celý kurz pri platbe vopred. 17 dní za cenu pôvodných 15 dní - NAPOSLEDY V TOMTO BEHU. Garancia vrátenia peňazí pri nespokojnosti s kvalitou kurzu. Pre množstevné zľavy a špeciálne ceny kontaktujte organizátora kurzu.

Kontaktná osoba

Klára Giertlová, PhDr., PCC, zakladajúca členka a prvá predsedníčka Slovenskej asociácie koučov (lektorka, odborný garant)
+421 48/423 16 72
info@kouc.sk

Hodnotenie




Organizátor