Detail kurzu
Cukrár - cukrárka
Vzdelávacia akadémia Jána Amosa Komenského - V.A.J.A.K., s.r.o. Trenčín
Popis kurzu
Absolvent kurzu si osvojí komplex teoretických poznatkov z oblasti prípravy a technológie výroby základného sortimentu cukrárskych výrobkov, naučí sa obsluhovať a prakticky využívať strojno – technologické zariadenia potrebné k cukrárskej výrobe, bude disponovať vedomosťami a zručnosťami nevyhnutnými ku kvalifikovanému vykonávaniu cukrárskej činnosti.
Obsah kurzu
Základy technológie cukrárskej výroby, charakteristika cukrárskej dielne, stroje a zariadenia používané v cukrárenskej výrobe. Suroviny používané pri výrobe, podmienky skladovania. Technologické a ekonomické výpočty, surovinové normy. Technologické postupy a procesy pri výrobe ciest a hmôt. Technologické postupy a procesy pri výrobe náplní, poliev a ozdôb. Technologické postupy a procesy pri dohotovení finálnych výrobkov. Balenie, skladovanie a expedícia hotových výrobkov. Hygienicko-sanitačná činnosť v prevádzke. Dodržiavanie zásad správnej výrobnej praxe, zásad bezpečnosti potravín a príslušných národných a európskych legislatívnych predpisov a noriem. Princípy a postupy vstupnej, výstupnej a medzioperačnej kontroly s príslušnou dokumentáciou. Dodržiavanie predpisov bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, dodržiavanie protipožiarnych opatrení.