Detail kurzu

Webinár: Nehnuteľnosti komplexne z pohľadu daní a účtovníctva v roku 2023 - Ing. Vladimír Ozimý

Poradca podnikateľa, spol. s r.o.

Popis kurzu

Aké daňové výdavky si môže prenajímateľ uplatniť pri prenájme nehnuteľností v roku 2023? Čo spadá medzi zdaniteľné príjmy z prenájmu a ako správne postupovať pri prevode nehnuteľností? Uplatnenie DPH pri dodaní a nájme nehnuteľností prešlo viacerými zmenami. Niektoré z nich sú natoľko komplikované, že aj samotní daňoví poradcovia musia naozaj pozorne čítať zákon, aby klientovi správne poradili.  K uvedenej problematike organizujeme webinár s Vladimírom Ozimým, na ktorom sa budeme podrobne zaoberať používaním nehnuteľností z daňovo-účtovného hľadiska. Počas jediného dňa sa tak oboznámite s účtovnými odpismi, opravnými položkami, zdanením pri nájme nehnuteľností či rezervami. V rámci programu si prejdeme taktiež postup účtovania pri technickom zhodnotení prenajatého majetku aj pri jeho opravách a udržiavaní. Ako účastník webinára si navyše vypočujete množstvo príkladov účtovania obstarania, vyradenia, odpisovania nehnuteľností alebo vytvárania opravných položiek k nehnuteľnostiam.

Obsah kurzu

Bonusy

Odborné poradenstvo s lektorom počas priameho prenosu formou chatu

Videozáznam z webinára na 30 dní


Program

  • zdaňovanie príjmov z predaja nehnuteľnosti, zahrňovanie príjmov z predaja do základu dane,
    • uplatňovanie daňových výdavkov, vstupná cena pri obstaraní nehnuteľnosti kúpou,
    • darovaním alebo dedením, zostatková cena nehnuteľnosti, odpisovanie nehnuteľnosti,
    • výdavky na opravu a údržbu, technické zhodnotenie nehnuteľnosti (FO nepodnikateľ, daňovník podnikateľ)
  • zdaňovanie príjmov z nájmu nehnuteľnosti (registračná povinnosť, oznamovacia povinnosť, uplatňovanie preukázateľných daňových výdavkov, povinné evidencie, príjmy oslobodené od dane u FO nepodnikateľa)
  • zdaňovanie príjmov plynúcich manželov do BSM
  • zdaňovanie príjmov z predaja a nájmu nehnuteľností plynúcich daňovníkom s obmedzenou daňovou povinnosťou (daňovým nerezidentom), uplatňovanie zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia, inštitút zabezpečenia dane
  • predaj a nájom nehnuteľnosti z pohľadu zákona o DPH od 1.1.2019 (§ 38 ZoDPH)
  • výklad pojmov zdaniteľná osoba, ekonomická činnosť vo vzťahu k predaju a nájmu nehnuteľnosti, registračná povinnosť, možnosť tzv. dobrovoľnej registrácie aj fyzických osôb - nepodnikateľov , ak im plynú príjmy z nájmu nehnuteľnosti
  • oslobodenie  od dane alebo zdanenie pri nájme nehnuteľnosti, ubytovacie služby, sadzby DPH
  • zmena účelu pri investičnom majetku v prípade predaja a nájmu nehnuteľnosti
  • osoba povinná platiť daň z pridanej hodnoty pri prevode nehnuteľností, ako správne postupovať pri prevode nehnuteľnosti (poukázanie na chyby)
  • diskusia
Harmonogram

09.00 – 11.00 prednáška spojená s diskusiou

Ing. Vladimír Ozimý

Člen Slovenskej komory daňových poradcov, špecialista na dane a účtovníctvo vo vydavateľstve Poradca podnikateľa. Aktívne prispieva do odborných časopisov Daňový a účtovný poradca podnikateľa (DÚPP), Dane a Účtovníctvo (DaÚ) a Daňový špeciál.  Svoje blogy a príspevky z oblasti daní publikuje na viacerých odborných portáloch a venuje sa lektorskej činnosti. Denne v rámci daňovej pohotovosti poradí niekoľkým desiatkam  našich zákazníkov.

Cieľová skupina

pre všetkých, ktorých táto téma zaujíma . . .

Kontaktná osoba


+421 918 451 113
sinska@pp.sk

Hodnotenie




Organizátor