Detail kurzu

Dodávateľské vyhlásenia na určenie pôvodu - vyhotovenie a použitie

C&D Services s.r.o.

Popis kurzu

Jednodňový odborný špecializovaný seminár, ktorý sa venuje problematike vystavovania a vydávania vyhlásenia dodávateľa ako dôkazu o pôvode tovaru. Predtým, než vyhlásenie dodávateľa vyhotovíte, ste povinní si overiť, či Váš výrobok plní kritériá pre priznanie pôvodu (preferenčný/nepreferenčný).

Naučíme Vás ako postupovať, pre ich správnom vyhotovení a použití, aký druh dodávateľského vyhlásenia kedy použiť a ako si overiť plnenie kritérií, resp. ako určiť, či tieto kritériá (podmienky) Vás výrobok aj skutočne spĺňa.

To všetko je determinované podľa druhu dodávateľského vyhlásenia v súlade s platnými unitárnymi colnými predpismi, ktoré jasne a taxatívne určujú pravidlá pôvodu. Predstavíme Vám vzory dodávateľských vyhlásení, ich náležitosti, najčastejšie chyby pri vyhotovení, či dôvody pre ich neuznanie alebo neplatnosť zo strany colných orgánov.

Neriskujte zbytočné sankcie a hazard s Vaším dobrým menom a reputáciou firmy, eliminujte sankcie zo strany colných orgánov a stratu odberateľov. Taktiež Vás oboznámime s otázkami následnej verifikácie vyhlásení dodávateľov. 

Obsah kurzu

  1. Vysvetlenie účelu vyhlásenia dodávateľa (čl. 61 VNK CKÚ) 
  2. Objasnenie významu nepreferenčného a preferenčného pôvodu tovaru – informatívne
  3. Vymedzenie pojmov podľa čl. 37 DNK CKÚ k pôvodu tovaru (výroba, materiál, výrobok, kumulácia, hodnota materiálov, cena zo závodu, maximálny obsah nepôvodných materiálov, zásielka, registrovaný vývozca, vyhlásenie o pôvode
  4. Druhy dokladov použité pri vyhotovení vyhlásenia dodávateľa - vysvetlenie s uvedením príkladov
  5. Dlhodobé vyhlásenie dodávateľa (čl. 62 VNK CKÚ) - platnosť, zásady vyhotovenia aj spätne 
  6. Prezentácia vzorov vyhlásení dodávateľov (č. 63 a prílohy 22-15 až 22-18), najčastejšie chyby
  7. Označovanie a podpisovanie vyhlásenia dodávateľa správnym spôsobom
  8. Kontrola, neplatnosť vyhlásení dodávateľov - lehoty a doloženie INF 4 (čl. 64, 66 VNK CKÚ) 
  9. Diskusia, otázky a odpovede pre účastníkov

Cieľová skupina

Odporúčame pre dodávateľov výrobkov, komponentov, materiálov, či už v pozícií výrobcov, dovozcov, vývozcov. Tiež je vhodný pre zasielateľov, colné deklarácie, colných zástupcov, logistických operátorov, začínajúcich podnikateľov v zahraničnom obchode, colných manažérov, pracovníkov zodpovedných za styk s colným zástupcom a poverené osoby pre vystavovanie vyhlásení dodávateľov.

Certifikát o absolvovaní, platný v SR/EÚ, pri požiadavke vydávame i v EN za príplatok Poznámka k cene

študijné materiály, certifkát, bezplatné konzultácie, občerstvenie, obed

Hodnotenie




Organizátor