Detail kurzu

Epidemiologicky závažné činnosti v potravinárstve

MEDISON, s.r.o.

Popis kurzu

Modul 1: Výroba, manipulácia a uvádzanie do obehu potravín a pokrmov I. – hygienické minimum pre obchod a stravovacie zariadenia.

Absolvent modulu je po osvojení potrebných vedomostí a zručností pripravený na vykonávanie epidemiologicky závažných činností v potravinárstve. Absolvent získava predpoklady, ktoré ho predurčujú, aby mohol vykonávať epidemiologicky závažnú činnosť vo všetkých typoch potravinárskych prevádzok (výroba, distribúcia, predaj, manipulácia, výdaj), vrátane zariadení spoločného stravovania pre deti a mládež.

Modul 2:Výroba, manipulácia a uvádzanie do obehu potravín a pokrmov II. – HACCP a zásady správnej výrobnej praxe

Absolvent modulu sa naučí aplikovať zásady Správnej výrobnej praxe a systému HACCP do praxe v oblasti identifikácie možných rizík a určenia kritických bodov kontroly, ktoré majú zabrániť tomu, aby sa k spotrebiteľovi dostali nebezpečné potraviny. Získa potrebné vedomosti o správnych pracovných, výrobných, technických a technologických postupoch, o sanitačnom režime, dodržiavaní osobnej a prevádzkovej hygieny.

Vzdelávací program ďalšieho vzdelávania akreditovaný Ministerstvom školstva Slovenskej republiky č. POA: 3247/2011–69/2. Účastník získa osvedčenie o absolvovaní príslušného modulu vzdelávacieho programu.

Obsah kurzu

Modul 1: Výroba, manipulácia a uvádzanie do obehu potravín a pokrmov I. – hygienické minimum pre obchod a stravovacie zariadenia

  • hygienické minimum pre obchod a stravovacie zariadenia
  • právne predpisy súvisiace s výkonom epidemiologicky závažných činností v potravinárstve, požiadavky na odbornú a zdravotnú spôsobilosť
  • základy potravinárskej terminológie z hľadiska ochrany zdravia
  • alimentárne nákazy a otravy z potravín a pokrmov, mikrobiologická a chemická kontaminácia potravín, ovplyvnenie potravín pri výrobe, skladovaní a manipulácii
  • sanitačný program
  • hygienické požiadavky na potravinárske prevádzky, pri výrobe a manipulácii s potravinami (rizikové potraviny) a pokrmami, tepelná úprava, uchovávanie
  • hygienické požiadavky na prevádzku
  • hygienické požiadavky na skladovanie, na prepravu potravín a príjem surovín
  • skladovacie podmienky
  • obaly, obalový materiál
  • skladovanie a likvidácia odpadu
  • zásady správnej výrobnej praxe a systému HACCP
  • všeobecné zásady prvej pomoci

Modul 2: Výroba, manipulácia a uvádzanie do obehu potravín a pokrmov II. – HACCP a zásady správnej výrobnej praxe

  • právne predpisy súvisiace s výkonom epidemiologicky závažných činností v potravinárstve.
  • HACCP –praktické princípy, história, výhody zavedenia a prínos pre firmu, cieľ systému HACCP
  • aplikácia princípov systému HACCP
  • vytvorenie tímu HACCP
  • identifikácia kritických kontrolných bodov, stanovenie kritických limitov, vytvorenie monitorovacieho systému, definovanie nápravných opatrení, definovanie overovacích postupov, vytvorenie dokumentácie a vedenie záznamov, školenie zamestnancov,
  • prevádzková hygiena
  • ochorenia z potravín a ich prevencia
  • zásady prvej pomoci

Cieľová skupina

Vzdelávací program je zameraný na získanie odborných vedomostí v oblasti ochrany zdravia ľudí pri výrobe, manipulácií a uvádzaní potravín do obehu pre profesie:

  • v potravinárskych prevádzkach a v gastronomických zariadeniach: správca, prevádzkar, pracovník stravovacieho zariadenia a zariadenia spoločného stravovania; zamestnanec dozerajúci na personál v stravovacom zariadení, predavač potravinárskeho tovaru a mäsa; spracovateľ, robotník pri spracovaní mäsa a rýb; výrobca a spracovateľ pekárenských, cestovinárskych a cukrárenských výrobkov, mliekarenských a mrazených mliečnych výrobkov a zmrzliny; ovocia, zeleniny a príbuzných produktov;
  • gazdiná, pomocnica v domácnosti
  • majster odborného výcviku, vyučujúci zamestnanec v oblasti vzdelávania v potravinárstve a gastronómii.
Modul č.1 Výroba, manipulácia a uvádzanie do obehu potravín a pokrmov I. – hygienické minimum pre obchod a stravovacie zariadenia je určený pre uchádzačov o získanie odbornej spôsobilosti na výkon epidemiologicky závažných činností pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov v zmysle § 15 zákona NR SR č. 355/2007 Z.z. o ochrane a podpore verejného zdravia v platnom znení,
Poznámka k cene

Cena za absolvovanie Modulu č.1 je 60 EUR bez DPH, 72,- EUR s DPH. Cena za absolvovanie Modulu č. 2 je 60 EUR bez DPH, 72 EUR s DPH.

Hodnotenie




Organizátor